Elin Pettersson

2013-03-11
21:08:59

Hur skriver man en egen låt?
Enligt mej är det faktiskt väldigt enkelt för jag brukar inte haka upp mej så mycket på allt + jag har mina knep som jag lärt mig allt eftersom!.. Men vi kan ju börja med hur man enkelt kan bygga upp en låt. Oftast skapar jag min låt såhär!!
Vers 1.
Vers 2.
Brygga
Refräng
Vers 3.
(ev stick)
Brygga 
Refräng
Tona ut med bryggan
 
Jag brukar inte alltid köra med stick då det är svårt att få till det helt perfekt och då kan man faktiskt skita i det! Ett tips som jag tycker personligen är att inte göra föööööör långa verser, det blir tråkigt. Bryggan har jag för att göra en "upptakt" till refrängen + att ofta tror folk att det är refrängen och då kan man chocka dom med en kanske kraftig, go refräng efter bryggan. Det väcker större intresse. Sen kan man gå ner i en vers igen och ett ev stick och sedan brygga och refräng som jag skrivit här ovanför, sen slutar jag oftast det med att ta bryggan och tona ut med den. 
 
 
Det största problemet jag hör att många gör är att ni fastnar, att ni kanske har en jätte bra text, eller en bra ackordföljd och inte vet hur man ska fortsätta. Då har jag bara detta och säga:
-Börja på en ny låt och lämna alla andra anteckningar och ackord-följder.
Mina papper är alltid heeeelt klottriga, så på 1 A4 papper så kan båda sidorna vara täckt av texter och ackordföljder. Mitt senaste papper består av 2 låtar och massa klotter med andra texter. För om man fastnar med en text så är det bara att börja om, för oftast kan man få in de gamla texterna i andra låtar man skriver med helt andra ackordföljder fast ändå blir det jätte bra. Man får släppa alla sina visioner man har och bara skriva från hjärtat!
 
VAD SKA LÅTEN HANDLA OM?!?!?!?
Ett stort NONO till den frågan, planera ALDRIG vad låten ska handla om. Det går ju inte att skriva en glad låt om du är ledsen? Det bästa jag tycker med att skriva egna låtar är att man kan uttrycka allt det man inte kan uttrycka i vardagen, kanske inte precis att man skriver "why do everybody hate me?" men kan vrida det med helt andra ord fast med samma mening, för huvudsaken är att DU vet vad låten handlar om, man kan istället skriva "Sometimes it feels like im invisible" , det är ju samma sak som att det känns som att ingen ser dej, att man inte finns. HATHATHAT :) . Det viktigaste med att skriva sina egna låtar tycker jag är :
-Gör den precis som DU vill
-Gör texten betydelsefull för dej
-Sätt din egna stil på den
-Försök inte låta som någon annan, för dina låtar är bara dina.
-Använd din smärta/glädje som en fördel när du skriver låtar.
 

Ofta kommer jag på massa texter som jag vill ha i mina låtar, just därför bär jag ALLTID runt på ett anteckningsblock så att jag kan skriva ner det eller så kan jag även få en melodi på hjärnan med text och då spelar jag in det med mobilen så att jag kommer ihåg den. LURA DEJ INTE MED ATT DU KOMMER ATT KOMMA IHÅG DET, FÖR HUR OFTA GÖR MAN DET???
 
SLÄNG ALDRIG TEXTER ELLER "DÅLIGA" LÅTAR!!
För dom texterna kan du få nytta av i andra låtar, många av mina låtar kan bestå av 4 föredetta låtar osv. +Tycker du att låten inte var så värst bra så spela upp den för en vän ändå, för den kanske inte är så dålig som du tycker? Man kan ju även få tips. För jag kan ofta fastna i att ingenting jag gör duger, men en utav mina låtar har ju tillochmed hjälpt mig till semifinal i musikdirekt, så då kan den ju inte vara så kass fast att jag tycker det?
 
 
Samma melodier hela tiden eller bara oinspirerad?
Det kan för vissa vara oinspirerande att sitta i ett stökigt rum, det kan jag OFTA känna, att jag inte kan "arbeta" när det är rörigt. Fast oftast går det bra ändå. Och jag insåg igår att jag inte fick till något med gitarren och kom på att jag kanske ska byta och skriva musik med pianot istället. Så har ni andra instrument som kan inspirera er så byt instrument och sitt inte bara med gitarren eller pianot. VARIATION :D . Och blir melodin ofta likadan, försök då att skriva låtar utan instrument och bara skriv text och sjung, lägg till musik efteråt. Gå runt och sjunga och hitta på egna texter när du går runt i skolan, ute och går eller sitter på bussen, blir det något bra så spela in det! :) jag har det rörigt just nu jaaaaaaa, vet inte om ni ser mitt papper, men massa text, där står somsagt 2 låtar och massa andra texter.
Något som inspirerar mig är:Citat, kolla på olika citat  och bilder på instagram, lyssna på låtar du aldrig hört förut. Men det gå inte att tvinga fram en text. Låt texten och inspirationen komma till dej. Det ska komma från hjärtat och du ska mena det du sjunger, det tycker jag är bäst och berör mest. Men som sagt, går det inte så går det inte. Försök sen igen, skriva musik utan inspiration är det svåraste jag vet iallafall!
 
HOPPAS DETTA HJÄLPTE ER LITE ! :* PUSS.
 
 
Kommentar:
#1: becca

Jättebra tips! Thankuuuu :)
:*

Svar: <3
Elin Pettersson

2013-03-12 @ 22:53:47
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: